Seznamte se

Ač to může znít neuvěřitelně, šnek patří mezi tradiční česká jídla. Na nějakou dobu se u nás na šneky zapomnělo, ale to se dnes pomalu mění.

Více

Šnek patří na talíř

Kdo šneka nikdy nejedl, může mít trochu obavy. Šnečí maso je ale sval, tak jako všechno ostatní maso. Kdo má rád ústřice, nebo krevety, nebude mít rozhodně žádný problém. Někdo zase říká, že se šnečí maso podobá do jisté míry houbám.

Pro začátek je dobré upravit si šneka do svého oblíbeného pokrmu, třeba do risotta, nebo si jej ugrilovat s voňavou slaninou. A třeba se jednou dočkáme dne, kdy budou šneci oblíbenou surovinou naší kuchyně, jako tomu bylo ve Vídni 18. století, a nebo v Československu za první republiky.

Pochoutka mnichů

První zmínky o konzumaci šneků sahají až do středověku. Šneky začali chovat mniši v klášterních zahradách, protože byli společně s rybami prohlášeni církví za postní jídlo.

Šnek totiž neobsahuje téměř žádný tuk, ani cholesterol. Jeho maso je přitom velmi výživné, obsahuje vysoké procento proteinů a důležité minerály. Kvalitou se šnečí maso vyrovná podle našeho názoru i svíčkové.

Jak se chová šnek

O šneky je třeba důsledně pečovat a zajistit jim ty nejlepší podmínky pro život. Musí se hlídat teplota a vlhkost, světelné podmínky i kvalita krmení. Každý večer potřebují šneci zavlažit vodou a nakrmit. Pro naše šneky jsme vyvinuli vlastní směs krmiva a na poli pro ně máme výběh se speciálním porostem.

Oproti velkochovům drůbeže se u nás mají šneci jako v ráji.

Nenáročný tvor

Teoreticky by šnek mohl být zajímavým doplňkem jídelníčku vegetariánů, kteří odmítají maso kvůli velké spotřebě vody a devastaci půdy při chovu velkého dobytka. Šnek je z tohoto ohledu naprosto nenáročný tvor. I způsob usmrcení šneků je velice šetrný. Hibernované šneky vložíme do vroucí vody, takže necítí žádnou bolest.

Vyzkoušejte šneka

Maso šneka několikrát čistíme a vaříme se zeleninou, bylinkami a kořením. Takto je maso připravené k další úpravě – šneci v ulitě s bylinkovým máslem, paštiky, šnečí maso ve vývaru. Připravujeme také chlazené nebo mražené maso pro odběratele v gastronomii. Vše děláme ve dvou lidech, vlastníma rukama.

Věříme, že se najde spoustu zvědavých gurmánů, kteří si šneka taky zamilují.

Chci vyzkoušet šneka